17 crvenih za Repku

17 crvenih za Repku
autor: p06.03.2012Brojka dana
Luđak, psiho, divljak. Sve su to imena kojima je prozivan Tomaš Repka, češki obrambeni nogometaš, koji je u karijeri uspio nakupiti 17 crvenih kartona, što ga vjerojatno čini svjetskim rekorderom. To i nije neki pothvat za hvaljenje, no Repka do tog broja nije došao slučajno, već je svoju reputaciju i broj crvenih kartona polako gradio kroz dvadesetogodišnju karijeru.

Repka je trag crvenih kartona ostavljao kroz sve ekipe u kojima je igrao, počevši s Banikom iz Ostrave u kojem je započeo karijeru. Tamo je zaradio prvi crveni, da bi potom karijeru nastavio u praškoj Sparti, Fiorentini i West Ham Unitedu, vratio se u Spartu i ove godine prešao u Dynamo iz Čeških Budejovica. Kako u Dynamu još nije ni zaigrao, nije stigao zaraditi karton, pa su mu crveni kartoni raspoređeni ovako: 1 - Banik Ostrava, 4 - Sparta Prag, 5 – Fiorentina, 4 - West Ham United,  2 – reprezentacija i 1 – U21 reprezentacija.

Vrhunci karijere su mu dva žuta koja su mu donijela crveni u prvoj utakmici ikad odigranoj za West Ham, te direktni crveni nakon povratka u ekipu poslije odrađene utakmice kazne. Zbog crvenog kartona je propustio Euro 1996., zaigrao na Euru 2000., da bi na kvalifikacijama za SP 2002. protiv Belgije zaradio crveni, što je na kraju koštalo Čehe utakmice zbog koje nisu upali na SP. To je bila Repkina zadnja utakmica za reprezentaciju.

Kada se 2006. vratio u prašku Spartu, Repka je obećao kako će poraditi na svom ponašanju. 'Ne mogu obećati da ću od sada na dalje biti dobri dečko, ali ću napraviti sve što mogu kako ne bi naudio Sparti,' rekao je tada. Nažalost, nije se baš pretrgao kako bi obećanje i ispunio, pa je vrlo brzo zaradio crveni karton broj 15. Godinu dana kasnije je krenuo u raspravu s pomoćnim sucem koja se pretvorila u vrijeđanje, drugi žuti i crveni karton, što je Repku dodatno razbjesnilo pa je po odlasku s terena udario kamermana češke televizije i oštetio mu kameru.

Prijetili su mu doživotnim izbacivanjem iz nogometa, no dogodilo se nije ništa. Zapravo, dogodilo se to da je 2009. u sklopu izbora za češkog nogometaša godine dobio nagradu za najbolji karakter u ligi. Izgleda da je svaka reklama dobra reklama.

RASPRAVA