250 kilometara kroz pustinju

250 kilometara kroz pustinju
autor: p09.03.2012Brojka dana foto: shutterstock
Jedna od najnapornijih svjetskih utrka je sigurno Marathon des Sables (pješčani maraton), što je ustvari ultramaraton u kojem se kroz šest dana prijeđe 250 kilometara saharske pustinje. Ako vam se ideja svakodnevnog trčkaranja kroz marokansku pustinju čini primamljiva, znajte da pravila zahtijevaju da svu svoju opremu, uključujući i hranu, nosite u ruksaku na leđima. Vodu vam osigurava organizator.

Uz vodu, organizator je zadužen i za šatore, te svu ostalu popratnu opremu, pa je tako u prošlogodišnju utrku bilo upleteno 400 ljudi, 7 aviona, 2 helikoptera, 100 terenskih vozila, 23 autobusa, 52 člana medicinske ekipe koji su potrošili 6,5 kilometara hanzaplasta, 2700 flastera, 19000 zavoja i podijelili 6000 tableta protiv bolova. I da, sama prijava na tu veselu utrku iznosi skoro 30.000 kuna.

Nema veze, za te novce možete dobiti doživljaj za pamćenje, kao što ga je zapamtio talijanski policajac Mauro Prosperi, koji se u utrci 1994. izgubio nakon pješčane oluje, pa je lutao pustinjom devet dana i smršavio preko 18 kila. Kanadski trkač Robert Kent je svoje iskustvo opisao s par pojmova 'škorpioni, zmije, ogromni pauci, nevjerojatna vrućina, potpuna iscrpljenost, užasna hrana, užasan san, prljavština, žuljevi, ozljede i stravični problemi s želucem.'

Prijave za ovogodišnju utrku su zatvorene, ali možete početi sa štenjom za izdanje 2013.

RASPRAVA