4000 godina stara lopta

4000 godina stara lopta
autor: p29.02.2012Brojka dana
Nogomet, košarka, tenis i svi ostali loptački sportovi mala su djeca u usporedbi s ulamom –  sportom čija se starost mjeri tisućama godina. Najstarije pronađeno igralište sagrađeno je oko 1500. pr.n.e., dok su neke od pronađenih lopti starije 300-500 godina. 4000 godina je dovoljno da ulama bude najstariji loptački sport na svijetu, te da se s hrvanjem bori za najstariji sport uopće.

Ulama, stari aztečki sport kojim se još danas zabavljaju u zapadnom i sjeverozapadnom Meksiku, se igra na terenu nazvanom taste, dugom 60 metara i širokom samo četiri. Dvije ekipe, svaka s po pet igrača, naizmjence serviraju 3-4 kilograma tešku gumenu loptu udarajući je samo kukovima i gornjom stranom bedra, zaštićeni posebnim 'oklopom'. Prva ekipa koja sakupi osam poena pobjeđuje, a poen se dobije kada protivnici udare loptu van reda, promaše loptu, izbace je van terena, udare loptu bilo kojim dijelom tijela osim kuka, slučajno dodirnu suigrača, ali i ako ekipa koja je zaradila poen to naglas ne objavi.

Utakmica prosječno traje dva sata, a najduža zabilježena trajala je navodno čak osam dana. Naravno, pravila su se mijenjala tijekom stoljeća i tisućljeća, pa je tako ritualno žrtvovanje gubitničke momčadi zamrlo prije nekih 700 godina. Tko zna, kad bi HNL uveo nešto slično…

RASPRAVA