Stogodišnji Olimpijac

Stogodišnji Olimpijac
autor: p05.03.2012Brojka dana foto: shutterstock
104 godine su postignuće same za sebe, a dodatno je zanimljivo kada je nositelj tih godina ujedno i nositelj nekog 'naslova', kao što je pukovnik Walter Rudolph Walsh – najstariji živući Olimpijac. Walsh je rođen 1907., a nastupio je na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu, gdje se  kao član američke streljačke reprezentacije natjecao u disciplini pištolj na 50 metara. Rezultatski se nije proslavio, jer je bio tek 12., no kasnije pobjede na svjetskim prvenstvima pokazale su kako nije riječ o slabom strijelcu.

Pukovnik Walsh je svoje streljačke sposobnosti usavršavao na terenu i to kao agent FBI-ja kojem se priključio 1934, te je bio umiješan u nekoliko slučajeva poznatih iz kriminalističkih filmova. Najpoznatiji je valjda onaj iz 1937. kada je grupa FBI agenata u zasjedi sačekala i izrešetala bandu Ala Bradyja, a tom je prilikom Walsh ranjen u ruku, rame i prsa, no ubrzo se vratio na posao. Sveukupno je, za vrijeme FBI karijere, ubio između 11 i 17 kriminalaca – radi se o skoro pa revolveraškim obračunima jedan na jedan.

Kada je izbio drugi svjetski rat, Walsh se priključio marincima, gdje je ostao kao instruktor gađanje sve do mirovine 1970. Jedna od ratnih legendi priča kako je za vrijeme invazije na Okinawu hicem iz pištolja s 80 metara skinuo snajperistu u bunkeru. Osim što je najstariji živući Olimpijac, Walsh je i najstariji živući FBI agent (neaktivan, naravno), a zanimljivo je kako je i od samog FBI-ja godinu dana stariji. Još funkcionira, a za svoje dobro zdravlje zahvaljuje Bogu, sreći i tome što je slušao roditelje.

RASPRAVA