Dva jelena – Jedan od najstarijih restorana u Beogradu


Putovanje Putovanje

Upoznajte Srbiju kroz najukusniju hranu u restoranu Dva jelena 

Ljubav ide kroz želudac – to Balkanci posebno znaju. Kada idemo u posjetu nekog novog grada, države uvijek planiramo i tražimo mjesto gdje ćemo probati tradicionalnu hranu. 

Beograd je kroz stoljeća bio idealan grad za otvaranje lokala i restorana. Neki od čuvenih restorana još uvijek su otvoreni i na taj način njeguju tradiciju spremajući ukusna jela. 

Ukoliko posjećujete Beograd onda restoran Dva jelena će biti naš prvi prijedlog gdje možete večerati ili ručati. 

Restoran Dva jelena osnovan je davne 1832. godine i važi danas za najstarije i najposjećenije restorane u Beogradu. 

Mnogi ga smatraju jednim od kultnih objekata koji su ujedno i simbol grada. Skoro 200 godina čuva pojam najvećeg a la carte restorana na prostorima bivše Jugoslavije. 

Ovo je najbolji restoran u kojem možete iskusiti u potpunosti duh i tradiciju jednog vremena. Ime restorana je nastalo uz pomoć nekadašnjih beogradskih lovaca. Proslavili su ga slavni umjetnici zbog kojih se danas restoran smatra kultnim mjestom. 

Redovni gosti Dva jelena bili su Žanka Stokić, Tin Ujević, Milovan Glišić, Laza Kostić, Đura Jakšić, Janko Veselinović, Anton Gustav Matoš, čiča Ilija Stanojevic, Mile Kepa, Rade Drainac, Gustav Krklec, Momo Kapar i lista se nastavlja.. 

Često je gostovao Toma Zdravković koji je legenda narodne muzike. Kroz stoljeća i godine Dva jelena su posjećivali najpoznatije ličnosti koje su danas ujedno dio historije. 

Osim umjetnika u restoranu su često ručali Josip Broz Tito, Margaret Tatcher i Jimmy Carter. 

U posljednjih nekoliko godina gosti restorana bili su tim poznatog kuhara Jamie Olivera, kao i brojne glumačke ekipe srpskog filma, muzičari, dizajneri, slikari, fotografi, te mnogi drugi umjetnici. 


Odraz istinskog boemskog duha 

Ukusna hrana koja se nalazi u ponudi restorana je sasvim očekivana. No, ovaj restoran je odraz istinskog boemskog duha koji se njeguje u 21. stoljeću. 

Sama činjenica da je Toma Zdravković bio čest gost dovoljno govori o boemskom duhu restorana. 

Hrana koju spremaju vrhunski kulinarski tim je zamišljena kao fuzija domaće i balkanske kuhinje. Tako da u jelima restorana uživaju svi. 

Starogradska muzika, hrana koja zadovoljava sva vaša osjetila i dobro vino čine posjetu Beogradu još boljom. 

Mnogi turisti dolaze kako bi iskusili sve ljepote, građevine grada kao i noćni život. S druge strane često se zapostavlja činjenica da u Beogradu nećete ostati gladni. Možda se kući čak vratite sa kojim kilom više. 

Savremeni, tradicionalni restorani, kafane i drugi lokali će pomoći da bolje upoznate srž grada. 

Restorani Beograd neće vas razočarati. Osim ukusne hrane, ambijent i atmosfera pomoći će vam da iskusite Beograd i da se osjećate kao kod kuće. 


Restoran za sve prilike 

U ovom restoranu možete organizirati proslave i druge bitne momente u životu. Mišljenja smo da nema boljeg načina za proslavu nego uz ukusnu hranu i piće. Kad na sve to dodate vaše najmilije onda zasigurno će proslava biti urezana u vaše pamćenje i srce. 

Rezrvacije se neophodne. Posebno uzimajući u obzir da je ipak riječ o kultnom beogradskom restoranu. Ovo je omiljeno mjesto Beograđana ali i drugih turista koji žele da probaju tradicionalne specijalitete Srbije i Balkana. 

Restoran ima nekoliko unutrašnjih sala za 350 gostiju i pet terasa od kapaciteta za još 300 osoba. Dakle, ovo je vrlo veliki restoran u kojem možete organizirati vama bitne proslave i događanje u životu. 

Karakteristična je i muzika koja je u restoranu. Vrijeme ručka ili večere uljepšat će vam zvuci klavira, dok je večer rezervisana za tamburaše, narodnu i starogradsku muziku. 

Restoran se nalazi na adresi Skadarska 32 koju je vrlo lako pronaći. Parking se nalazi u blizini objekta koji se plaća po satu. Ipak uvijek možete pronaći slobodno parking mjesto u okolnim ulicama.

Objekat radi svih sedam dana u nedjelji od 10 sati ujutro pa sve do 1 sat iza ponoći. 


Srodni tekstovi:


Tko pravi najbolju kavu na svijet?

Da li je najbolja kava u Italiji, da li je u Turskoj ili pak je to kava u Americi? Što kada bi vam r...

Detaljnije

Poboljšajte fizičku aktivnost na bazenima

Najveća prednost bazena jeste održavanje stalne kondicije tela plivanjem. Usled nedovoljne pokretlji...

Detaljnije

Priprema za školu osnovni je zahtjev svakog roditelja za djecu

Prvi polazak u školu izazov je za svakog roditelja kako u stjecanju novih znanja tako iu stje...

Detaljnije

Koliko su mladi danas samostalni i nezavisni?

Otpočinjanje samostalnog načina života i funkcionisanje bez oslanjanja na podršku roditelja c...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS