Imate li obješene kapke? Imamo sjajne vijesti za vas!


Zdravlje i nega

blefaroplastika gornjih kapaka


Što se tiče njege kože, područje oko očiju zahtijeva posebnu pažnju. Naime, poznato je da je ovo područje najosjetljivije, kao i da su prve bore najvidljivije ispod očiju. S druge strane, koža je znatno tanja nego na ostalim dijelovima lica, pa s vremenom postaje osjetljiva na brojne utjecaje iz vanjske okoline. Stres, nepravilna prehrana i izloženost oscilacijama temperature mogu dovesti do toga da naše kapke zaokupe male bore koje s vremenom postaju sve vidljivije.

Osim bora, mnoge pripadnice nježnijeg spola imaju i drugu vrstu estetskog problema. Naime, riječ je o spuštenim gornjim ili donjim kapcima, što može ukazivati na genetiku. Međutim, nema razloga za brigu! Danas je medicina toliko napredovala da se ovaj oblik estetske mane vrlo lako uklanja. Na teritoriju naše zemlje, posebno u većim gradovima poput Beograda, možete pronaći adekvatnu kliniku koja vrši operaciju kapaka (medicinska - blefaroplastika).


Blefaroplastika gornjih kapaka uspješno se izvodi paralelno s blefaroplastikom donjih kapaka

Kad kažemo blefaroplastika, mislimo na vrstu operacije kojoj je cilj ukloniti pacijentu "suvišnu" kožu prisutnu na kapcima. Ponekad se može dogoditi da višak kože na ovom području oko očiju ošteti vid pacijenta, pa je u tom slučaju operacija kapaka obavezna. S druge strane, mnoge se žene podvrgavaju ovoj korekciji kako bi poboljšale svoj fizički izgled, nakon čega se ova vrsta estetskog problema zauvijek rješava. Blefaroplastika gornjih kapaka podrazumijeva prisutnost šavova nakon intervencije, dok koža na donjim kapcima zarasta za dva do tri dana.


Može li se blefaroplastika istodobno izvesti i na donjem i na gornjem kapku?

Odgovor je - da. Korekcija kapaka ovom metodom nije bolna, jer se provodi u lokalnoj anesteziji. Kirurzi mogu ukloniti višak kože s gornjeg i donjeg kapka u vrlo kratkom vremenu, a pacijenti se isti dan šalju kućama na kućno liječenje.


Koliko traje oporavak? Pitanje koje zanima sve buduće pacijente!

Ako planirate zakazati korekciju kapaka u privatnoj klinici, savjetujemo vam da uzmete nekoliko dana godišnjeg odmora kako biste se mogli potpuno oporaviti nakon intervencije. Oporavak u prosjeku može trajati 10 do 20 dana, ovisno o pacijentu. Dogodi se da se neki pacijenti potpuno oporave za tjedan dana, u smislu da im modrice i otekline nestanu u tako kratkom vremenu.

Važno je poslušati savjet liječnika kako biste se što prije oporavili i nastavili sa svakodnevnim aktivnostima. Primjena hladnih obloga je obavezna. Naravno, ne smijemo pretjerivati kako bismo spriječili upala sinusa. Dovoljno je hladne obloge držati nekoliko puta dnevno ne duže od deset minuta.


Mogu li se kapci zategnuti bez operacije?

U slučaju gornjih kapaka, odgovor je negativan. Jedina metoda koja uspješno daje rezultate je blefaroplastika. Za korekciju donjih kapaka možete koristiti neke druge alternativne nekirurške metode.

Ako već dugo razmišljate o rješavanju ovog estetskog problema, savjetujemo vam da potražite odgovarajuću kliniku koja ima stručnjake s dugogodišnjim iskustvom u ovoj grani kirurgije. Jedan od najpouzdanijih stručnjaka na području kirurgije kapaka je Dr. Zoran Žikić iz klinike Okuloplast, a više o njegovom radu možete pročitati ovdje.


Srodni tekstovi:


Razlozi zašto su ulazna vrata važna za sigurnost svakog doma

Ulazna vrata glavna su stavka svakog doma koja ujedinjuje svu sigurnost. Sigurnost doma je od velike...

Detaljnije

32. sedmica trudnoće - vrijeme za odluku o vrsti porođaja!

32. sedmica trudnoće je pravo vrijeme za razgovor sa ginekologom o vrsti porođaja koji treba planira...

Detaljnije

Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Kako pomoći bebi kod grčeva?

Susretanje sa grčevima kod novorođenčeta nikako nije prijatno, a posebno nije kada ste roditelj po p...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS