Kako auto škola provodi teoretski dio treninga za B kategoriju?auto škola


Na putu do vozačke dozvole očekuje vas teoretska i praktična obuka, puno sati teorije, puno sati vožnje, polaganje teoretskog i praktičnog ispita, a tek onda stječete kvalifikaciju.

Iako se u praktičnom dijelu vozačkog ispita nije puno toga promijenilo, novi testovi za polaganje b kategorije donijeli su promjene u radu auto škola, kao i načinu osposobljavanja njihovih učenika.


Auto škola - novi propisi


Država je propisala strože uvjete za rad auto škola, a oni su se prije svega odnosili na uvjete za osposobljavanje budućih vozača.

Izmijenjeni su propisi za polaganje poligona, tj. država strogo definira koje uvjete vježbalište mora ispunjavati kako bi se moglo koristiti u svrhu osposobljavanja za kategoriju B. Sve radnje korištene za početni trening moraju se izvoditi na poligonu, osim kretanja na brdu, koje se mogu naučiti izvan poligona.

Što se tiče teoretskog dijela, svaka autoškola mora imati dovoljan broj računala na kojima će se izvoditi obuka i učenje, kao i polaganje teorijskog dijela ispita. To je prije nekoliko godina bio ozbiljan financijski problem za mnoge autoškole i zato su mnogi prestali raditi.

Danas treniraju samo one koji su ispunili sve iz pravila, pa je njihovim polaznicima zajamčen moderan sustav treninga.


Novi testovi za polaganje b kategorije


Kako je obuka digitalizirana, napravljeni su novi testovi za polaganje b kategorije koji su pokrivali nekoliko područja:

  • Prometna pravila

  • Prometna signalizacija

  • Vozila

  • Vozači

  • Osnove koncepata sigurnosti prometa

  • Posljedice nepoštivanja

  • Posebne mjere i ovlasti

Pitanja je sastavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a najveći je naglasak na prometnim pravilima, jer preko 700 pitanja dolazi iz te skupine. Oko 500 pitanja sastavljeno je u području prometne signalizacije, a 300 i 200 pitanja o vozilima, odnosno vozačima. Ostale kategorije imaju manje od 200 pitanja, pa je zastupljenost u novim testovima za polaganje b kategorije niža.

Primjeri i prošle skupine testova su javni i mogu se preuzeti u digitalnom formatu na web mjestu svake autoškole. Oni služe sudionicima za vježbanje i uvid u to kako testovi izgledaju, koja su pitanja, koliko su područja zastupljena. Nastava traje 45 minuta, a sluša se za dva sata.

Kroz vježbanje testova imate priliku vidjeti gdje je potrebno dodatno učenje, a što nije jasno, tako da instruktor može objasniti prometnu situaciju i točan odgovor.

Svako se pitanje na ispitu ocjenjuje različito, a sudionicima se savjetuje dobra koncentracija i maksimalan napor kako bi položili test.

Učenik je dobio lozinku za ulazak u test, tako da su uvođenjem računalnog načina rada novi testovi za polaganje b kategorije postali sigurniji i isključeno je netočno bodovanje.

Da biste donijeli nova pravila, trebate 85% točnih odgovora. To znači da ste svladali teorijska pravila za sudjelovanje u prometu na visokoj razini i da ste spremni primijeniti se tijekom vožnje.

Cjelokupna obuka vozača osmišljena je tako da se za 40 sati ili manje učenik osposobljava za ravnopravno sudjelovanje u prometu. Tijekom procesa učenja trebali biste znati da će vam tijekom vožnje trebati svaki odgovor na pitanje, zato pažljivo i s razumijevanjem naučite sve što je propisano zakonom!


Srodni tekstovi:


Uljepšajte svoj osmijeh tretmanom izbjeljivanja zuba

Bjelina zuba, a time i ljepota osmijeha je posljedica boje zuba, ona u osnovi ima izravnu ovisnost o...

Detaljnije

Sve što trebate znati o telehenderu

Jeste li ikad čuli za telehander? To je građevinski stroj koji lako može doći do nepristupačnih mjes...

Detaljnije

Tri komada ženske odjeće koja su u trendu

Svaka žena kroz godine života, lična iskustva, posao koji radi i lična interesovanja gradi svoj sops...

Detaljnije

Komarnici kao najbolji način da se zaštitite od insekata i komaraca u svom domu ili poslovnom prostoru

Ako trebate učinkovitu i pouzdanu zaštitu od insekata i komaraca, tada je postavljanje mreža ...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS