Šta kupiti: Vodeni ili markeri na bazi alkohola?
Prva asocijacija na markere jesu studenti i učenje, šarene knjige, ispodvlačene rečenice, iscrtani znakovi uzvika. Međutim, markeri se koriste za sve, od pisanja, preko podvlačenja, pa sve do dečijeg ili profesionalnog slikanja ili oslikavanja. Shodno tome postoje i različiti tipovi vrhova markera, različite debljine njihovih vrhova, različite boje i nijanse, a glavna podela jeste na vodene i markere na bazi alkohola. Kada se dođe do ove razlike uvek postoji pitanje koji je bolje odabrati. 

Fokusirajući se na karakteristike i jednih i drugih, u kojim momentima je koji marker bolje odabrati, kakvu vrstu papira je dobro izabrati za određeni marker i za šta se sve oni mogu koristiti, videćemo ko u ovom dvoboju markera odnosi pobedu i odgovara na pitanje koji su bolji.

Koji su markeri bolji – vodeni ili na bazi alkohola?

Bez prevelikog objašanjavanja i uvođenja u problematiku pribora za rad, koji markeri će biti podesniji za rad ne zavisi od njih samih, već od toga šta radite. Kada ne znate koji marker je bolje iskoristiti, onda je najbolje uzeti oba i isprobati, jer je to u stvari najbolji način da uvidite šta vam u tom trenutku odgovara. Kako su dostupni da se kupe pojedinačno ili kao deo manjih setova, markeri su vam uvek dostupni da ih isprobate za ono šta vam je potrebno.

Vodeni markeri, kao što se i nazivaju, na bazi su vode i prijemčiviji su za rad na tankim papirima, jer se ne preslikavaju, ne probijaju papir, pa se iz tog razloga često i koriste za zabavu dece, kada nema folmastera ili drvenih bojica. Ono šta ume da pokvari utisak pri radu jeste da kada se više puta prelazi preko iste linije, ovi markeri kao da stvaraju ispreikadnu liniju, vidljivu neujednačenost u boji, što profesionalcima najčešće ne odgovara. 

Za profesionalnu upotrebu su ipak više markeri na bazi alkohola, upravo iz ovog razloga prelaženja preko jedne linije više puta. Oni ne ostavljaju savršenu ujednačenost u boji, ali ne postoji taj efekat isprekidane linije, već je dosta ujednačenija razlika, bez grubih prelaza, pa izgleda suptilnije i prirodnije, što je u stvari i potrebno kako bi se jedan rad oslikao profesionalno. Markeri na bazi alkohola ili kao se još nazivaju, permanentni markeri, nisu za upotrebu na tankom papiru, jer probijaju papir, pa se koriste na vrstama papira i površinama za slikanje koje su podesnije za njegovu upotrebu. 

Kako u kupovini razlikovati markere?

Markeri se i dalje najčešće kupuju u lokalnim knjižarama, prodavnicama, a ne posebno i specijalizovano osmišljenim radnjama likovnog i umetničkog materijala gde bi vam i sami prodavci sve potanko i konkretno objasnili. Zato se često dešava da mešate prilikom kupovine ove dve vrste markera. Ali njihovo razlikovanje je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno da uradite jeste da skinete poklopac markera i da ga pomirišete. Ovde budite oprezni, jer pojedini mogu da imaju veoma intenzivan miris koji nije najprijatniji, pa ne približavajte marker nosu previše. Ukoliko osetite miris alkohola, onda je definitivno to permanentni marker, a ako miris ne postoji, onda se radi o markerima na vodenoj bazi. 

Kako senčiti markerima?

Kada govorimo o senčenju, najbolji izbor je uzeti marker na alkoholnoj bazi, jer on to dozvoljava. Oni na vodenoj bazi, kao što je napomenuto, stvaraju isprekidane linije i ne dozvoljavaju mogućnost urednog senčenja. Međutim, to nije samo do markera. Ukoliko se radi na amrker papiru, onda permantneni marker dozvoljava precizno i uredno senčenje, ako se ipak koristi papir za većom upijajućom moći, onda se senčenje ne može sprovesti prema želji ili nekoj potrebi. 

Na kojim površinama i papirima se može raditi markerima?

Već smo napomenuli da su marker papiri odlični za rad za markerima na alkoholnoj bazi. Pored njih, zbog svoje tvrdoće, odličan izbor jeste i akvarel papir. I inače, ako volite da se bavite akvarelom i u tome uživate, isprobajte senčenje i slikanje vodenim markerima, sigurno je da ćete biti oduševljeni. Prilikom senčenja se markeri mogu kombinovati na papiru, iako se ne zna uvek kako će rezultat da izgleda, dok se vodeni markeri mogu pomešati i sa malo vode, oprezno, da se papir ne ošteti. 

Markeri na alkoholnoj bazi se koriste za mnogo materijala prilikom obeležavanja, slikanja, crtanja... Mogu se koristiti na drvetu, plastici, staklu, tekstilu, gumi, metalu. Ovo vam pruža mogućnost da jednu vrstu materijala koristite uvek i svuda, uz veoma visoku preciznost i pedantnost u radu. 
Srodni tekstovi:


Prednosti tuš kade u odnosu na tradicionalne modele

Renoviranje kupaonice nije samo estetsko unapređenje vašeg doma, već pruža priliku za pobolj&...

Detaljnije

Vrhunska stolarija i dodaci za prozore i vrata

Sigurno znate da postoji PVC i aluminijska stolarija, ali znate li zašto je to najmodernija s...

Detaljnije

Kako kava potiče kvalitetan trening?

Kava je čudesan napitak koji svi obožavamo. U malim količinama može potaknuti mršavljenje, to...

Detaljnije

Ovo su razlozi zašto su Target rančevi za školu popularni među mlađim i starijim učenicima

Učenici osnovnih škola, posebno djevojčice, žele novi školski ruksak od trećeg razreda...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS