Celijakija u dojenčadi i djece - simptomi, dijagnoza, obrazovanje


Zdravlje i nega

Celijakija (glutenska enteropatija) kronična je upala tankog crijeva. Prema najnovijim istraživanjima, zahvaća i druge organe, a osim vidljivih simptoma, celijakija se također može sakriti (bez simptoma), u tom se slučaju može otkriti samo posebnim ispitivanjem. Uzroci celijakije nisu poznati, ali mogu biti povezani s drugim medicinskim stanjima.

To je autoimuna i nasljedna bolest, a pokretač joj je gluten koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Kad gluten dođe u probavni trakt, počinje se razgrađivati, što imunološki sustav domaćina prepoznaje i počinje djelovati protiv sebe, odnosno stvarati antitijela na vlastiti enzim. Da bi se bolest mogla aktivirati, potrebno je da osoba ima određeni raspored gena na leukocitima. Kao rezultat toga, ako član obitelji ima celijakiju, vrlo je vjerojatno da bolest postoji i kod drugih rođaka u prvom redu.

Celijakija kod beba i djece povezana je s uvođenjem čvrste hrane koja sadrži gluten u prehranu. To je obično između dobi od 6 mjeseci i 2 godine. Roditelji čije je dijete dijagnosticirano celijakijom moraju se pridržavati prehrane bez glutena i od malena educirati dijete o načinu prehrane i ponašanju. Ako se celijakija drži pod nadzorom, dijete se može razvijati glatko i pravilno.


Kako prepoznati celijakiju kod beba i djece?

Za celijakiju kažu da je bolest "stotinu lica". Postoji niz različitih simptoma koji ukazuju na ovu bolest. Kod neke djece simptomi celijakije pojavljuju se čim počnu jesti hranu koja sadrži gluten, dok neka djeca takvu hranu mogu jesti godinama prije nego što se bolest aktivira.


Dijagnoza celijakije u djece

Iako proljev ili zatvor nisu rijetki kod beba i male djece, roditelji bi trebali posjetiti liječnika čim primijete da je ovo stanje duljeg trajanja. Za pedijatra je važno detaljno opisati sve uočene simptome. Nakon pregleda pedijatar odlučuje je li potrebno raditi
laboratorijske analize koje uključuju analize antitijela i stolice, hematološke, imunološke i biokemijske analize. Konačna dijagnoza postavlja se na temelju biopsije crijeva i histopatoloških nalaza.

Nakon postavljanja dijagnoze, na roditeljima je da se educiraju ili nauče sve o ovoj bolesti i načinima kako je držati pod kontrolom. Prehrambene navike moraju se u potpunosti promijeniti, ne samo kada je dijete u pitanju, već je poželjno da u tom procesu sudjeluje cijela obitelj i prilagodi se preporučenoj prehrani.

Život po principu "bez glutena"

Roditelji bi se trebali detaljno informirati o ovoj bolesti, slijediti savjet liječnika i bezglutensku prehranu, kao i redovito pratiti sva nova saznanja o ovoj bolesti. Najveći izazov je obrazovanje djeteta s celijakijom, a potom obitelji, rodbine i okoline.
Dijete mora dobro znati što smo i što ne smijemo jesti, kako se ponašati u školi i kod posjeta rodbini ili prijateljima. Što se tiče beba i male djece, roditelji mogu lakše kontrolirati prehranu svog djeteta, no kod starije djece izazovi su daleko veći. Poseban je izazov ukrasna kontaminacija, što znači da dopuštena hrana može biti kontaminirana glutenom ako dođe u kontakt s hranom koja ga sadrži.
U početku je djetetu teško da ne može jesti istu hranu kao i njegovi prijatelji, osjeća se drugačije, pa je moguće da situacije krše pravila prehrane, što dovodi do aktivacije bolesti. Psihološka podrška je vrlo važna, djetetu treba pružiti stručnu pomoć ako je potrebno i omogućiti mu druženje s drugom djecom koja boluju od celijakije. Postoje udruge građana koje se bave tim problemima i koje su izvrsna podrška ne samo roditeljima, već i djeci.


IZVORI:

https://kidshealth.org/en/parents/celiac-disease.html

https://celiac.org/about-celiac-disease/celiac-disease-in-children/

https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/symptoms/celiac-disease-symptoms-in-children/


Srodni tekstovi:


Svaki dan mrzite mljeti zrna kave - evo zašto je bolje kupiti kapsule za kavu

Kupili ste novi aparat za espresso. Ali, niste ljubitelj svakodnevnog mljevenja graha tako da kava k...

Detaljnije

Ojačajte svoje tijelo darom prirode. Upoznajte crvenu kraljicu - malinu!

Slatko i mekano voće, ovo ljetno voće pruža mnoge dobrobiti za naš organizam i treba ga konzu...

Detaljnije

Šta kupiti: Vodeni ili markeri na bazi alkohola?

Prva asocijacija na markere jesu studenti i učenje, šarene knjige, ispodvlačene rečenice, isc...

Detaljnije

Vrijeme je da kupaonica zasja novim sjajem- posjetite najbliži salon keramike

Renoviranje kupaonice nije tako uobičajeno kao uređenje ostalih prostorija u kući. Kao što se...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS