Koja je najbolja mlečna formula za bebe?Ishrana beba i dece u ranom životnom dobu zahteva značajnu edukaciju, pažnju, posvećenost i umeće u pripremi iste. Mlečna formula za bebe, poput formule Milumil ili Aptamil, mleko poreklom od majke, kravlje mleko ili pak mleko drugog žiotinjskog porekla uvek stvaraju nedoumicu. Šta je to što bi vašem detetu najviše odgovaralo? Šta je zdravo i preporučljivo, a šta je dozvoljeno za upotrebu? Samo su neka od pitanja na koja će biti odgovorena kroz ovaja tekst. 

Majčino mleko

Dileme nema, majčino mleko je najzdravije i najbolji izbor za vaše dete. Prve kapi mleka koji se formiraju u po bebinom rođenju nazivaju se kolosturm. Izetno je korstan i zdrav za formiranje imuniteta vašeg deteta. Savet je da se bebi omogući da tu izrazito gustu i žućkastu tečnost posisa. Rezerve majčinog melka variraju od žene do žene. Jedan će imati veće rezerve, praktično i višak mleka, dok druga neće imati uoptše. Količinu mleka možete podstaći čajevima za dojilje, pravilnom ishranom ili pak adekvatnim dojenjem. 

Mlečna formula za bebe

Ukoliko majka nema dovoljne količine mleka mlečna formula za bebu je odličan izbor. Idealno je prilagođena potrebi deteta. Sadrži sve potrebne vitamine, minerale, kao i majčino mleko. Ne sadrži kozein ili alergene supstance, koje će negativno uticati na digestivni trakt vaše bebe. Mlečne formule za bebu sadrže i probiotsku komponentu. To je slučaj kod Aptamil mleka 3&4 za malu decu, dok mleko bilo kog životinjskog porekla nema takvu komponentu u svom sastavu, pa se intenziviraju grčevi i gasovi. 

Doziranje mlečne formule

Prilikom izlaska iz porodilišta preporučljivo je da se odmah posavetujete sa pedijatrom ili sa patronažnom sestrom, koju mlefnu formulu korstiti, kao i kako dozirati obrok za bebu. Praksa i dugogodišnje isustvo pokazalo je da u prmom mesecu nakon bebinog rođenja, jedna merica mlečne formule, razblažena sa 30 ml vode (prokuvane i ohlađene vode) zadovoljava bebinu potrebu za hranom. Obroci su u prvom periodu izuzetno česti, na svaka tri sata, da bi se vremenom količine povećavale, a razmaci između hranjenja smanjivali. Recimo, bebi od 6 meseci opštimalna količina hrane je oko 4 merice po obroku, dok bebi od godinu dana količina hrane varira od 7 do 9 merica po obroku. Broj hranjenja je smanjen, tako da dete sa navršenih godinu dana ima potrebnu za minimum 3 mlečna obroka. Mada, sve je individualno, pa je potrebno uza svet pedijatra osluškivati i potrebe deteta. 

Voda i mlečna formula

Kombinacija vode uz mlečnu formulu je izuzento bitna. Za normalan metabolizam deteta bitno je da se upotrebljava dovoljna količina vode. Voda ima neprocenjivu vrednost tokom rasta i razvoja vaše bebe i nije dobro ukoliko se ona isključi iz svakodneven upotrebe. U prvim danima, bebu je potrebno ponuditi sa vodom posle svakog obroka, obično je dovoljno da dete popije 2-3 kašičice vode. Ukoliko je temperatura vazudha visoka, biće potrebna i veća količina vode. U kasnijem periodu dete će samo razviti naviku za vodom i istu će tražiti. Samo će dozirati količinu prema potrebi. 

Zaključak: na osnovu navedenog može se izvesti jasan zaključak, da mlečna formula adevatno može zameniti majčino mleko. Mlečna formula, upravo zbog toga je patentirana da beba bez stresa pređe sa majčinog mleka, ukoliko nema u dovoljnoj količini na drugo njemu slično. Zdravo je, bez aditiva, konzervanasa ili drugih komponenti koji bi štetili vašoj bebi. 


Srodni tekstovi:


Preuređenje vašeg doma ne mora nužno biti skup projekt uz pametno planiranje troškova

U eri ubrzanog razvoja tehnologije i društvenih mreža, adaptacija stana često izgleda kao gla...

Detaljnije

Vrijeme je da kupaonica zasja novim sjajem- posjetite najbliži salon keramike

Renoviranje kupaonice nije tako uobičajeno kao uređenje ostalih prostorija u kući. Kao što se...

Detaljnije

Koliko je vitamin D3 važan za ljudski imunološki sustav

U posljednje vrijeme, a od pojave pandemije korona virusa, jedna od glavnih tema je uzimanje supleme...

Detaljnije

Uljepšajte svoj osmijeh tretmanom izbjeljivanja zuba

Bjelina zuba, a time i ljepota osmijeha je posljedica boje zuba, ona u osnovi ima izravnu ovisnost o...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS