Posjetite neurologa i spriječite moždani udar


Zdravlje i nega

Liječnik specijalist koji se nakon završenog temeljnog studija medicine odlučio za specijalizaciju iz grane medicine koja se bavi živčanim sustavom i živčanim tkivima, njihovom anatomijom i načinom funkcioniranja te njihovim poremećajima naziva se neurolog. Preventivnim pregledom kod neurologa, koji pacijentu ne uzrokuje bolove i nije neugodan, može se značajno poboljšati zdravlje svakog pojedinca i spriječiti nastanak moždanog udara, koji je poznat kao moždani udar i jedan je od najtežih uobičajene neurološke bolesti.

Što je šlog?

Bolest uzrokovana prekidom dotoka krvi u određeni dio mozga naziva se moždani udar. Šlog je posljedica začepljenja ili pucanja krvne žile, a svaka značajnija promjena i poremećaj cirkulacije može uzrokovati privremeno i trajno oštećenje moždanih funkcija. Funkcije mozga uključuju motoričke sposobnosti, tj. kretanje, govor, koordinaciju pokreta, ravnotežu, kogniciju, pamćenje, interpretaciju osjetilnih osjeta. O stupnju oštećenja moždanih funkcija ili više njih, kao io načinu njihove manifestacije ovisi težina posljedica koje će moždani udar ostaviti i vrijeme oporavka bolesnika. Zato je vrlo važno da se osoba koja je imala moždani udar što prije obrati neurologu koji će u suradnji s neurokirurgom i vaskularnim kirurgom te drugim specijalistima svojim znanjem i vještinama sanirati posljedice moždani udar je minimaliziran, a vrijeme oporavka što je moguće kraće.

Ponekad se prije samog moždanog udara mogu pojaviti simptomi koji su mu vrlo slični. Ako ti simptomi ne nestanu nakon 24 sata, mogu ostaviti trajna oštećenja. Vrlo je važno u takvoj situaciji javiti se liječniku kako bi se poduzeli svi potrebni koraci u liječenju i spriječila pojava moždanog udara koji ima sljedeće simptome: obamrlost (paraliza) pojedinih dijelova tijela, slabost ili obamrlost. jedne strane tijela, otežan ili nemoguć govor, iznenadna jaka glavobolja, gubitak vida, "dvoslike", gubitak ravnoteže ili vrtoglavica, kao i smetenost i promjene svijesti.

Koje vrste šloga postoje?

Prema tome da li je moždani udar nastao kao posljedica neprohodnosti krvne žile ili zbog njezina pucanja, odnosno pucanja stijenke krvne žile, razlikujemo ishemijski ili hemoragijski moždani udar.

Ishemijski moždani udar nastaje kada su krvne žile određenog dijela mozga začepljene trombom ili zbog procesa stvaranja krvnog ugruška na mjestu suženja ili neravnine unutarnje stijenke krvne žile, a oko 85% svi moždani udari su ishemijski moždani udari. Hemoragijski moždani udar uzrokuje oštećenje mozga uzrokovano krvarenjem u mozgu, a javlja se na mjestima gdje je krvna žila urođeno stanjena ili promijenjena lokalnim ili generaliziranim patološkim procesom.

Kako se liječi moždani udar i može li se spriječiti?

Liječenje moždanog udara ima za cilj smanjiti i potpuno ukloniti napadaje koje je uzrokovao, a liječenje uključuje kombinaciju farmakološkog liječenja i fizikalne rehabilitacije. Oba dijela liječenja jednako su važna i samo u kombinaciji mogu dovesti do rezultata u otklanjanju simptoma uzrokovanih moždanim udarom.

Moždani udar može se uspješno spriječiti, prvenstveno regulacijom arterijskog krvnog tlaka, regulacijom razine šećera, osobito ako imate dijabetes, zatim regulacijom poremećaja srčanog ritma te promjenom nezdravih životnih navika, poput konzumacije alkohola i duhana, nedostatka sna i tjelesne aktivnosti. Ovo je također vrlo važno za osobe koje su već imale moždani udar, kako bi se smanjio rizik od njegovog ponovnog javljanja.


Srodni tekstovi:


Celijakija u dojenčadi i djece - simptomi, dijagnoza, obrazovanje

Celijakija (glutenska enteropatija) kronična je upala tankog crijeva. Prema najnovijim istraživanjim...

Detaljnije

Fiksne proteze - najfunkcionalnije rješenje za lijepe i ravne zube

U današnje vrijeme vrlo je važan njegovan i zdrav izgled. Lijep i zdrav osmijeh odmah je uočl...

Detaljnije

Uređenje doma - kako odabrati dobar tepih

Dobar tepih zaista može ukrasiti dom i unijeti šarm i toplinu u sobu, ali također pruža izola...

Detaljnije

Avio karte Beograd - Budimpešta: Relax tura kroz wellness i spa

Svijet putovanja je puno više od klasičnih turističkih tura, obilazaka znamenitosti i upoznav...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS