Uljepšajte svoj osmijeh tretmanom izbjeljivanja zuba


Zdravlje i nega

izbeljivanje zuba


Bjelina zuba, a time i ljepota osmijeha je posljedica boje zuba, ona u osnovi ima izravnu ovisnost o brojnim čimbenicima. Svakodnevna prehrana i prehrana značajno pridonose i održavaju boju zuba. Navike poput pušenja i alkoholizma okidači su za pojavu žutih naslaga na zubima. Prirodna bjelina zuba ugrađena je u samu caklinu i naziva se dentin. Njihova bjelina ili boja ovisi i o strukturi zuba, prozračnosti i debljini. Prednji zubi su sadržajno puno tanji od umnjaka, ali su i češće izloženi ugrizima i obojenim napitcima za konzumaciju. Na temelju navedenog razvijene su tehnike izbjeljivanja uz poboljšanje bjeline i osobnog samopouzdanja.

Što se izbjeljivanjem postiže u području zdravlja zuba

Izbjeljivanjem zuba, osim postizanja dodatne bjeline zubne cakline, postiže se i zdravstveni učinak koji je vidljiv već nakon prvog osmijeha. Tretmanom se uklanjaju neželjeni plak sa zubi, jer on svakako prethodi samom tretmanu. Krajnji rezultat je površina koja postaje bjelja i izraženija. Zbog razvoja kemijskih reakcija na tretiranim površinama uklanjaju se žute mrlje na zubima.

Zbog značajnog poboljšanja i dodatnog isticanja bjeline, u stomatologiji se puno pisalo i istraživalo o izbjeljivanju zubi. Ovim postupkom ne rješavaju se trajni problemi žutih mrlja na zubima, ali se postupak mora ponoviti nakon određenog razdoblja. Nakon tretmana preporučljivo je jesti laganu hranu i piti samo vodu.

Pozitivni učinci koji se mogu pripisati izbjeljivanju zuba

Pozitivne učinke izbjeljivanja zubi dijelimo u dvije skupine, estetske i zdravstvene. Jednako je važna važnost obje navedene karakteristike, s jasno izraženim promjenama nakon tretmana. Tvar koja pridonosi poboljšanju izgleda bjeline je vodikov peroksid u koncentracijama do 35%. U kućnoj verziji uspješno se koristi soda bikarbona u otopini limuna i vode.

Zdravstveni učinci svakako su zaštita zubne cakline od razvoja karijesa, gdje su naslage zubnog kamenca obično veće kod osoba s čestim gingivitisom. Kako bi se ova stanja svela na minimum, predlaže se redovito uklanjanje zubnog kamenca korištenjem zubnih četkica i konca. Osobe sa simptomima parodontitisa ne bi smjele provoditi zahvate ove vrste. Trudnice su također osjetljiva skupina kojoj se ne preporučuje izbjeljivanje. Osobe koje imaju veliki broj ugrađenih krunica i ispuna, trebale bi znati da te površine nemaju pozitivne učinke na izbjeljivanje. Sam tretman je popularniji na prednjim zubima.

Dostupne tehnike izbjeljivanja zuba s vidljivim promjenama

Osim krunica i ispuna čije se površine ne mogu izbjeljivati, postoje dijelovi zubi koji mogu biti oštećeni zbog karijesa, a također nemaju utjecaja na tretman izbjeljivanja. Prije svakog tretmana zubi se moraju sanirati, temeljito očistiti i preparirati u stomatološkim uvjetima s odgovarajućim zaštitnim premazima.

Razvijene su tehnike izbjeljivanja zubi laserskim metodama, kućnim i stomatološkim preparatima. Najmanje štetno liječenje je pod nadzorom stomatologa, zbog čega razrijeđeni vodikov peroksid djeluje kao snažno izbjeljivač. Ne treba zanemariti ni pomoćne domaće lijekove koji osim što aktivno izbjeljuju i čiste naše zube, sudjeluju u jačanju zubne pulpe i cijele cakline. Učinci koji su vidljivi kod izbjeljivanja u stomatološkim ordinacijama svakako su izraženiji kroz sjajan osmijeh.


Srodni tekstovi:


Hemikalije: bezbedno skladištenje i odlaganje

Ako odlučite da primenite baštenske hemikalije, trebalo bi ih koristiti samo na visoko ciljan...

Detaljnije

Vrijeme je da kupaonica zasja novim sjajem- posjetite najbliži salon keramike

Renoviranje kupaonice nije tako uobičajeno kao uređenje ostalih prostorija u kući. Kao što se...

Detaljnije

Potrebna vam je torba za svakodnevnu upotrebu, praktična, udobna i lijepa - evo koju marku odabrati

Većina žena, osim cipela, modnu ljubav ima i prema torbama. Žene vole mijenjati torbe ovisno o odjeć...

Detaljnije

Kako čuvati dragocjenosti?

Svaki dom ili poslovni prostor zasigurno ima dragocjenosti u obliku zlata, dragocjenosti i važne dok...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS