Uređenje doma - kako odabrati dobar tepih


Dom

Dobar tepih zaista može ukrasiti dom i unijeti šarm i toplinu u sobu, ali također pruža izolaciju i naravno zaštitu poda. Pravi odabir tepiha ili prostirki može naglasiti stil interijera i lijepo povezati elemente u prostoru u jednu cjelinu.

Pri odabiru tepiha ili prostirke u ovom ćemo tekstu uzeti u obzir neke kriterije - veličinu, boju i oblik.

Kako odabrati pravu veličinu tepiha

Odabir prave veličine tepiha može biti izazov, ali neki trikovi mogu vam pomoći. Veći tepih može spojiti prostor za sjedenje, ali samo ako su na njemu udobno smještene sve noge namještaja za sjedenje, ako nije moguće postići tada je veličina tepiha pogrešna. Za udaljeniji dio namještaja ili ispred kamina preporučuje se manji tepih ili prostirka. 

U spavaćoj sobi također može biti dovoljan ukusno odabrani mali tepih. Tepih ni u kojem slučaju ne bi trebao prekriti cijelu sobu, jer na taj način dominira namještajem. Ako već želite veliki tepih, onda bi trebao biti udaljen najmanje 20-30 cm od zida.

Odabir boje

Pri odabiru boja trebali biste se odlučiti za boje koje su u skladu s bojom zidova, namještaja i ukrasnog tekstila. To ne znači da moraju biti u istoj boji, već da moraju biti u harmoniji i nastojati biti stopljeni u unutrašnjost. Vječni, klasični, orijentalni tepisi i takve staze nikada neće izaći iz mode. Također moderni i jednobojni čuperci mogu se uklopiti u gotovo svaki stil.

U svjetlijim tonovima tepisi mogu prostor otvoriti i učiniti ga prostranijim, dok tepisi tamnijih boja odišu udobnošću i elegancijom. Današnjim modernim interijerima dominiraju bijela, crna, bež ili kombinacija s nekim intenzivnijim bojama. Vodite računa o harmoniji boja da biste se osjećali ugodno u tom prostoru.

Odaberite odgovarajući oblik tepiha

Na ukupni dojam sobe može utjecati oblik tepiha. Najčešći oblici s kojima dolazimo u kontakt su:

Ovalni tepisi

Ovalni oblik tepiha dobar je izbor za blagovaonice, ispred kamina. Ovalni tepisi karakteristični za klasični stil, obično s orijentalnim motivima i najčešće se nalaze u interijerima uređenim u klasičnom stilu.

Okrugli tepisi

Zahvaljujući ovom obliku tepiha, pravokutne sobe dobivaju "mekši" izgled i toplinu, pa ih se najčešće mogu vidjeti u dječjim sobama. Također se lijepo uklapaju u blagovaonice s okruglim stolovima ili u mini prostor za sjedenje.

Pravokutni ili četvrtasti tepisi

Tepisi ovog oblika najčešće se nalaze u interijerima upravo zato što se lako uklapaju u bilo koji prostor i s bilo kojim stilom.

Staze

Staze se obično kupuju kao prateći element uz tepih sličnog ili istog uzorka, obično se postavljaju u hodnike, ali mogu izgledati vrlo elegantno u spavaćim sobama smještenim uz krevet. Danas imamo zaista velik izbor dizajna staza tepiha, postoje etno dizajni, skandinavski, s raznim geometrijskim oblicima, od kojih neki zasigurno mogu stati u bilo koji interijer ma koliko zahtjevan bio. Treba napomenuti da su staze za tepihe vrlo praktične, jednostavne i jednostavne za održavanje jer su uglavnom izrađene od takvih materijala koji nisu toliko zahtjevni.

Ako volite toplinu i udobnost, kupite najbolji tepih koji si možete priuštiti, isplatit će vam se u svakom pogledu.


Srodni tekstovi:


Imate li obješene kapke? Imamo sjajne vijesti za vas!

Što se tiče njege kože, područje oko očiju zahtijeva posebnu pažnju. Naime, poznato je da je ...

Detaljnije

Koja je najbolja mlečna formula za bebe?

Ishrana beba i dece u ranom životnom dobu zahteva značajnu edukaciju, pažnju, posvećenost i umeće u ...

Detaljnije

Tko pravi najbolju kavu na svijet?

Da li je najbolja kava u Italiji, da li je u Turskoj ili pak je to kava u Americi? Što kada bi vam r...

Detaljnije

Razlozi zašto su ulazna vrata važna za sigurnost svakog doma

Ulazna vrata glavna su stavka svakog doma koja ujedinjuje svu sigurnost. Sigurnost doma je od velike...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS