Fiksne proteze - najfunkcionalnije rješenje za lijepe i ravne zube


Zdravlje i nega

proteza za zube

U današnje vrijeme vrlo je važan njegovan i zdrav izgled. Lijep i zdrav osmijeh odmah je uočljiv i ostavlja vrlo snažan dojam na ljude oko vas. Svi žele ravne zube, a danas je to vrlo jednostavno, učinkovito i kvalitetno moguće postići uz pomoć fiksnih proteza. Osim estetike, ravni i ravni zubi važni su zbog zdravstvenog stanja cijelog organizma, sprječavaju deformacije čeljusti, štite zube od trošenja, mišiće lica i okolno zubno tkivo. U razgovoru sa stomatolozima iz ordinacije Pavlović dobili smo osnovne informacije o fiksnim protezama, njihovom postavljanju, pogodnostima i dobnoj granici osobe koja ih može nositi.


Tko je idealan kandidat za nošenje fiksne proteze?


Fiksne proteze mogu nositi svi, tj. nema dobne granice za njegovu primjenu. Važno je da zubno meso ne bude zahvaćeno parodontozom i da su kosti oko korijena zuba zdrave. Ako u čeljusti nedostaje zub, preporuča se nošenje fiksnog aparata, jer se susjedni zubi pomiču na mjesto gdje nedostaje zub i tako se savijaju. Nošenjem proteza ispravit će se i ispraviti zubi te ih pripremiti za konkretnu protetsku intervenciju.

Kod djece idealno vrijeme za ortodontski pregled je oko sedme godine. Zatim se u dogovoru sa stomatologom prvo obavi pregled i stanje svih zuba, a potom se uzima otisak. Po potrebi se radi određena RTG zuba. Rani pregled zuba, čeljusti i zagriza izvrsna je prevencija u prevenciji težih oblika anomalija u odrasloj dobi. U ordinaciji Pavlović terapiju fiksnim protezama provodi dr. Irena Pavlović, spec. ortopedije čeljusti. Više o njezinom trudu na području ortodoncije možete pročitati ovdje.


Koji su vidljivi ortodontski simptomi, koji ukazuju na određenu anomaliju zuba ili zagriza?


Vidljivi simptomi koji upućuju na potrebu terapije fiksnom protezom su postojanje iskrivljenih zuba, kada mogu manje ili više odstupati od pravilnog slijeda, preklapanje zubi ili pojava međuzubnih praznina. Ove probleme možete vidjeti i sami pa ih je najbolje riješiti u mlađoj dobi. Problemi sa zagrizom mogu se lako primijetiti kada sastavite zube. Ako gornji zubi strše u odnosu na donje i obrnuto, to su također izvjesni pokazatelji potencijalnih ortodontskih problema.


Koje vrste fiksnih proteza postoje?


Kod izrade fiksnih proteza možete birati između metalnih ili estetskih. I jedni i drugi imaju isti učinak u terapiji ravnanja zubi i pravilnog zagriza, s tom razlikom što su vidljivi metali, pa im iz estetskih razloga proteze ovog tipa ne odgovaraju, mogu se odlučiti za estetske koje se ne vide. Metalne proteze su popularne među mlađim generacijama, jer mogu biti ukrašene gumicama različitih boja. Estetske proteze se u potpunosti spajaju s bojom vaših zuba, a izrađene su od keramike i safirnog kristala. Više o vrstama fiksnih proteza i cijeni pogledajte na sljedećem linku - https://www.stomatolog-beograd.rs/sr/fiksna-proteza-za-zube/


Koliko traje ortodontska terapija?


Terapija fiksnom protezom traje oko 18 mjeseci, a preporuča se dolaziti na kontrole svaki mjesec. Trajanje liječenja ovisi o početnom stanju zubi i težini problema te održavanju oralne dentalne higijene i proteze te suradnji pacijenta.


Srodni tekstovi:


Kako tehnologija utiče na kvalitet vida i kako zaštititi vid?

Sve više vremena provodimo za različitim ekranima, kako na poslu, tako i kod kuće. Razvoj nau...

Detaljnije

Tko pravi najbolju kavu na svijet?

Da li je najbolja kava u Italiji, da li je u Turskoj ili pak je to kava u Americi? Što kada bi vam r...

Detaljnije

Prednosti tuš kade u odnosu na tradicionalne modele

Renoviranje kupaonice nije samo estetsko unapređenje vašeg doma, već pruža priliku za pobolj&...

Detaljnije

Dobra školska torba za dobar razvoj djeteta

Kako djeca odrastaju, trebaju se pobrinuti za sve, pa tako i za odabir školske torbe. Torba n...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS