Koliko je vitamin D3 važan za ljudski imunološki sustav


Zdravlje i nega

vitamin d3

U posljednje vrijeme, a od pojave pandemije korona virusa, jedna od glavnih tema je uzimanje suplemenata u preventivne svrhe, ali i u liječenju. Opća je pomama za vitaminima i mineralima, što je po preporuci stručnjaka, ali i laičkim savjetima. Puno je onoga što našem tijelu doista treba, ali i onoga što unosimo, što zapravo nema nikakve koristi.


Vitamin C – kralj u borbi protiv prehlade i gripe

I ne samo to. Vitamin C je također odgovoran za dobar metabolički sustav, zdravlje kostiju, te štiti tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. I dok bi nabrajanje zašto je vitamin C ključan za naše zdravlje išlo u nedogled, zadržimo se na pitanju je li ga bolje uzimati kao dodatak prehrani ili prirodno. Ovaj vitamin funkcionira u našem tijelu tako da kada ga nema dovoljno tijelo stvara rezerve, a kada ga ima previše tijelo ga izlučuje mokraćom. Naravno, uvijek se preporuča unositi ga kroz voće i povrće, a posegnuti za suplementima kada je to stvarno potrebno.


Vitamin D i vitamin D3 – vitamin za dobro zdravlje i jake kosti

Vitamin D, kao i njegov dio vitamin D3, stekao je posebnu popularnost tijekom pandemije koronarnog virusa. Pojačana vitaminska terapija dio je liječenja kovida 19, a preporuča se i vitamin D. No, postoje različita mišljenja stručnjaka: neki kažu da ga treba uzimati u prirodnom obliku, a neki da ga treba uzimati kao dodatak prehrani. Činjenica je da bez njega nema dobrog imuniteta, ali ga dobivamo i sunčevom svjetlošću u dovoljnim količinama, u svim godišnjim dobima, osim zime. Pa čak i zimi, savjetuje se uzimati ga hranom nego sintetički.


Vitamin D3 i novorođenčad

Do sada je bio poznat vitamin D3 jer je to obavezan vitamin koji se daje novorođenčadi. Razlozi su jasni: beba ne može unositi taj vitamin važan za razvoj kroz mlijeko, adaptirano ili majčino, u dovoljnim količinama, a također, barem u prvom mjesecu, nije izložena tolikom suncu. Jedini način da dobijete dovoljno je uzimanje kapi koje sadrže vitamin D3.


Vitamin D i vitamin D3 - koja je razlika

Vitamin D je vrsta vitamina koja ima funkciju pomagača – pomaže tijelu apsorbirati kalcij, vitamin koji je iznimno važan za pravilan rast i razvoj. Vitamin D se sastoji od vitamina D1, D2 i D3. Razlika između spomenutih vrsta vitamina D je u tome što se nalaze u različitim namirnicama. Najčešća povezanost s vitaminom D je da se nalazi u mliječnim proizvodima. Zatim se vitamin D2 uglavnom nalazi u proizvodima biljnog podrijetla, odnosno voću i povrću. Konačno, vitamin D3 se može naći u namirnicama životinjskog podrijetla, prvenstveno u ribi.


Nemojte pretjerivati s unosom vitamina D

Ne možete se predozirati nekim vitaminima, ali to nije slučaj s vitaminom D3. Naravno, predoziranje se ne može dogoditi ako ovaj vitamin unosite hranom i sunčevom svjetlošću. No, treba biti oprezan kada ga uzimate kao umjetni dodatak, jer ako ga uzmete preko preporučene doze, može doći do nuspojava i pojava.


Srodni tekstovi:


Razlozi zašto su ulazna vrata važna za sigurnost svakog doma

Ulazna vrata glavna su stavka svakog doma koja ujedinjuje svu sigurnost. Sigurnost doma je od velike...

Detaljnije

Kako dizajnirati i tiskati reklamni materijal

Sav reklamni materijal koji predstavlja tvrtku mora biti dobar i kvalitetno urađen kako bi se postig...

Detaljnije

Vrijeme je da kupaonica zasja novim sjajem- posjetite najbliži salon keramike

Renoviranje kupaonice nije tako uobičajeno kao uređenje ostalih prostorija u kući. Kao što se...

Detaljnije

Celijakija u dojenčadi i djece - simptomi, dijagnoza, obrazovanje

Celijakija (glutenska enteropatija) kronična je upala tankog crijeva. Prema najnovijim istraživanjim...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS