Koliko je vitamin D3 važan za ljudski imunološki sustav


Zdravlje i nega

vitamin d3

U posljednje vrijeme, a od pojave pandemije korona virusa, jedna od glavnih tema je uzimanje suplemenata u preventivne svrhe, ali i u liječenju. Opća je pomama za vitaminima i mineralima, što je po preporuci stručnjaka, ali i laičkim savjetima. Puno je onoga što našem tijelu doista treba, ali i onoga što unosimo, što zapravo nema nikakve koristi.


Vitamin C – kralj u borbi protiv prehlade i gripe

I ne samo to. Vitamin C je također odgovoran za dobar metabolički sustav, zdravlje kostiju, te štiti tijelo od štetnih vanjskih utjecaja. I dok bi nabrajanje zašto je vitamin C ključan za naše zdravlje išlo u nedogled, zadržimo se na pitanju je li ga bolje uzimati kao dodatak prehrani ili prirodno. Ovaj vitamin funkcionira u našem tijelu tako da kada ga nema dovoljno tijelo stvara rezerve, a kada ga ima previše tijelo ga izlučuje mokraćom. Naravno, uvijek se preporuča unositi ga kroz voće i povrće, a posegnuti za suplementima kada je to stvarno potrebno.


Vitamin D i vitamin D3 – vitamin za dobro zdravlje i jake kosti

Vitamin D, kao i njegov dio vitamin D3, stekao je posebnu popularnost tijekom pandemije koronarnog virusa. Pojačana vitaminska terapija dio je liječenja kovida 19, a preporuča se i vitamin D. No, postoje različita mišljenja stručnjaka: neki kažu da ga treba uzimati u prirodnom obliku, a neki da ga treba uzimati kao dodatak prehrani. Činjenica je da bez njega nema dobrog imuniteta, ali ga dobivamo i sunčevom svjetlošću u dovoljnim količinama, u svim godišnjim dobima, osim zime. Pa čak i zimi, savjetuje se uzimati ga hranom nego sintetički.


Vitamin D3 i novorođenčad

Do sada je bio poznat vitamin D3 jer je to obavezan vitamin koji se daje novorođenčadi. Razlozi su jasni: beba ne može unositi taj vitamin važan za razvoj kroz mlijeko, adaptirano ili majčino, u dovoljnim količinama, a također, barem u prvom mjesecu, nije izložena tolikom suncu. Jedini način da dobijete dovoljno je uzimanje kapi koje sadrže vitamin D3.


Vitamin D i vitamin D3 - koja je razlika

Vitamin D je vrsta vitamina koja ima funkciju pomagača – pomaže tijelu apsorbirati kalcij, vitamin koji je iznimno važan za pravilan rast i razvoj. Vitamin D se sastoji od vitamina D1, D2 i D3. Razlika između spomenutih vrsta vitamina D je u tome što se nalaze u različitim namirnicama. Najčešća povezanost s vitaminom D je da se nalazi u mliječnim proizvodima. Zatim se vitamin D2 uglavnom nalazi u proizvodima biljnog podrijetla, odnosno voću i povrću. Konačno, vitamin D3 se može naći u namirnicama životinjskog podrijetla, prvenstveno u ribi.


Nemojte pretjerivati s unosom vitamina D

Ne možete se predozirati nekim vitaminima, ali to nije slučaj s vitaminom D3. Naravno, predoziranje se ne može dogoditi ako ovaj vitamin unosite hranom i sunčevom svjetlošću. No, treba biti oprezan kada ga uzimate kao umjetni dodatak, jer ako ga uzmete preko preporučene doze, može doći do nuspojava i pojava.


Srodni tekstovi:


Preuređenje vašeg doma ne mora nužno biti skup projekt uz pametno planiranje troškova

U eri ubrzanog razvoja tehnologije i društvenih mreža, adaptacija stana često izgleda kao gla...

Detaljnije

Sve što trebate znati o telehenderu

Jeste li ikad čuli za telehander? To je građevinski stroj koji lako može doći do nepristupačnih mjes...

Detaljnije

Kako pomoći bebi kod grčeva?

Susretanje sa grčevima kod novorođenčeta nikako nije prijatno, a posebno nije kada ste roditelj po p...

Detaljnije

Pripremite se za hladnije vrijeme - postavite rolete

Zima posljednjih godina nema puno veze sa snijegom i onom zimskom idilom koja je ugodna unatoč hladn...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS