Mali saveti kako da unapredite izgled svog dvorišta i oduševite svoje komšije!


Dom Life&Style Dom

U redu, nije da je previše važno šta će komšije misliti o vašem dvorištu, ali ne možete poreći da se osećate ponosno i zadovoljno kada vas najbliži susedi zadivljeno upitaju nešto u vezi sa vašim idejama za uređenje! Naravno, osim što ćete impresionirati njih i sve prolaznike, jednako je važno da impresionirate i sebe - setite se samo osećaja koji imate kada pogledate nešto što ste sami osmislili i sproveli u delo.


Bez obzira na to što nas očekuje sve lošije vreme i što je davno prošla sezona sedenja napolju i uživanja u dvorištu, to ne znači da treba da zanemarite prilaz svojoj kući. Lepo uređeno dvorište je lepo uređeno dvorište tokom cele godine, a neki detalji će izgledati jednako dobro kako tokom leta, tako i tokom zime. 


U nastavku vam otkrivamo nekoliko saveta kako da unapredite izgled svog dvorišta uz malo mašte, a bez mnogo truda. 


Pronađite inspiraciju


Ukoliko svoje dvorište osmišljavate i uređujete od nule, najpre je potrebno da pronađete inspiraciju odnosno ideju kako želite da sve to izgleda. Na internetu, ali i u određenim magazinima možete pronaći mnoštvo ideja, a ne bi bilo loše da unapred osmislite temu ili stil koji ćete pratiti. Na primer, jedan od pravaca može da bude japanski vrt koji možete obići u beogradskoj botaničkoj bašti, a koji predstavlja savršen spoj zelenila, vode, drveta i kamena.


Uključite različite biljke


Nakon što ste osmislili glavni pravac, vreme je za osnovne potrepštine - zelenilo, drveće, cveće i razne ukrasne biljke. Ukoliko volite minimalistički stil, odličan izbor za vas su lisno dekorativne i zimzelene biljke koje, iako “jednobojne”, predstavljaju odličan način da osvežite izgled svog dvorišta, naročito ukoliko odaberete različite tipove biljaka. Šatirana hosta, pampas, plava trava, zebrina trava, zlatni klas ili zekine uši samo su neke od lisnatih lepotica koje mogu krasiti vaše dvorište. Naravno, ukoliko više volite šarenilo, nemojte bežati od omiljenog cveća. Za jednostavniji izgled, birajte različito cveće iste boje, a ukoliko želite nešto zanimljviije, poigrajte se bojama i stvorite prizor iz slikovnice. 


Malč i ukrasno kamenje doprineće izgledu dvorišta


Iako biljke same po sebi jesu dekorativne, malo dodatnih detalja nikada nije naodmet. Ukrasno kamenje i malč su najjednostavniji način da lepotu biljaka dodatno istaknete, ali i da akcentujete pojedine delove dvorišta. Ukrasno kamenje najčešće dolazi u beloj boji i njime možete da oivičite staze ili prostor oko biljaka, dok malč može da bude taj koji će biti okružen kamenjem. Malč je takođe popularan ukrasni materijal koji možete upotrebiti za malčiranje površina oko drveća, grmlja, višegodišnjih biljaka, kao i za dekorisanje cvetnjaka i drugog zelenila, cvetnih kreveta i trgova. Malč je dostupan u crvenoj, žutoj, narandžastoj i braon boji te ćete sigurno pronaći najbolje rešenje za sebe i svoje dvorište. Cena malča može da varira, ali budući da se malč prodaje u džakovima od 50 kilograma, reč je o sasvim isplativoj investiciji. Cena malča svakako zavisi od njegove vrste i boje, ali obično se kreće oko 800 dinara po džaku. 


Razmislite o neobičnim detaljima


Na kraju, ukoliko želite da se vaše dvorište po nečemu razlikuje od susednih, možete da razmislite o uključivanju zanimljivih detalja kao što su baštenske figure, fontane, instalacije od starog bicikla ili kolica koje možete iskoristiti kao držače za saksije, i slično. Pustite mašti na volju i poigrajte se!
Srodni tekstovi:


Fiksne proteze - najfunkcionalnije rješenje za lijepe i ravne zube

U današnje vrijeme vrlo je važan njegovan i zdrav izgled. Lijep i zdrav osmijeh odmah je uočl...

Detaljnije

Dobra školska torba za dobar razvoj djeteta

Kako djeca odrastaju, trebaju se pobrinuti za sve, pa tako i za odabir školske torbe. Torba n...

Detaljnije

Kako kava potiče kvalitetan trening?

Kava je čudesan napitak koji svi obožavamo. U malim količinama može potaknuti mršavljenje, to...

Detaljnije

Uređenje okoliša zahtijeva dobar dizajn

Opremanje i opremanje stana, kuće ili poslovnog prostora svakako je zahtjevan, ali lijep posao. Bilo...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS