32. sedmica trudnoće - vrijeme za odluku o vrsti porođaja!


Zdravlje i nega

32. sedmica trudnoće je pravo vrijeme za razgovor sa ginekologom o vrsti porođaja koji treba planirati. Porođaj još ne treba očekivati, ali je dobro znati koje opcije postoje kako bi se odluke mogle provesti ako je moguće.

Koje opcije postoje?

Pored dvije glavne opcije o načinu porođaja: prirodnim i carskim rezom, postoje brojne druge alternative koje je idealno dogovoriti u 32. sedmici trudnoće kako bi se porodilište pripremilo na vrijeme.

  • Prirodni porođaj sa ili bez anestezije
  • Carski rez sa totalnom ili epiduralnom anestezijom
  • Prisustvo oca pri rođenju


Prirodni porođaj ne mora biti bolan!

Ako je trudnoća normalna, onda nema razloga da porođaj ne bude prirodan, ali mnoge trudnice preferiraju carski rez kako bi sve bilo bezbolno.

Iz čistog neznanja i zbog nedovoljne informisanosti ne dolazi u obzir epiduralna anestezija, koja se daje i kod prirodnog porođaja kako bi bio manje naporan. To je postala praksa u svijetu jer se uz epiduralnu trudnica manje umara, a oporavak nakon porođaja je mnogo lakši. Druga studija iz 2008. godine u Americi pokazala je da je preko 60% žena potrebna epiduralna ili spinalna anestezija. Danas je taj broj mnogo veći.

Ginekolog koji će obaviti porođaj treba dati savjet na osnovu zdravstvenog stanja majke i ponuditi joj mogućnosti. Porođaj epiduralnom nije bezbolan, ali je mnogo manje iscrpljujući, a trudnica ima više energije za trenutak porođaja.

32. sedmica trudnoće daje dovoljno vremena za savjetovanje i donošenje odluka na dan porođaja, a lekari imaju dovoljno informacija da sve pripreme.


32. sedmica trudnoće - medicinski opravdan carski rez

Postoje situacije kada doktor u 32. sedmici trudnoće zaključi da će porođaj biti planiranim carskim rezom, a to je najčešće zbog problema sa fizionomijom majke, ali i ako je beba okrenuta karličnom. 32. sedmica trudnoće je jedan od poslednjih trenutaka kada se očekuje da se beba okrene, a ako to ne učini ni nedelju dana kasnije ostaje na snazi odluka o medicinskom razlogu za carski rez.

Anestezija će zavisiti od zdravstvenog stanja trudnice, ali je uvjek bolje izabrati lokalnu nego totalnu. Oporavak nakon carskog reza je duži, pa to treba imati na umu ako na tome insistirate, a ne postoje medicinski razlozi.

Pre carskog reza trudnicu čekaju obimnije pretrage i analize kako bi sve bilo spremno i bezbedno obavljeno kada dođe termin porođaja, pa će od 32. sedmice trudnoće početi njihovo prikupljanje.


Tatino prisustvo na porođaju - da ili ne?

Vrijemena se mijenjaju, pa je sada postalo skoro normalno da otac bude sa majkom i čekaju da beba dođe zajedno. Kod nas je to češće slučaj sa carskim rezom nego prirodnim, ali sve su hrabriji izuzeci.

Generalno, moguće je realizovati ovu opciju, platiti prisustvo oca, ali se to mora unaprijed dogovoriti, tako da je 32. sedmica dovoljno rano da se sve uskladi sa porodilištem. I dok se ne dozvoli prisustvo oca u bolničkoj sobi radi pomoći nakon porođaja, kao što je to svuda u svijetu, otac barem ima priliku da prisustvuje rođenju bebe kao najvažnijem činu u životu svakog roditelja.

Porođaj se ne može predvidjeti, ali je moguće razmisliti o svim opcijama i donijeti odluke kako bi sve prošlo po planu.


Srodni tekstovi:


Madeži – ukras na koži ili znak potencijalne opasnosti?

S pojavom ljeta raste svijest o pregledu madeža. Tako se mnogi ljudi, uz to što obavljaju red...

Detaljnije

Zaručnički prsten - simbol vječne ljubavi

Zlatari svjedoče da jači spol povećava potražnju za zaručničkim prstenom oko važnih blagdana i važni...

Detaljnije

Imate li obješene kapke? Imamo sjajne vijesti za vas!

Što se tiče njege kože, područje oko očiju zahtijeva posebnu pažnju. Naime, poznato je da je ...

Detaljnije

Koju zaštitnu obuću odabrati?

U mnogim industrijama i na poslovima postoji opasnost od ozljeda stopala jer su izravno izloženi mog...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS