Pet stvari koje treba da kupite pre rođenja deteta


Dom Zdravlje i nega DomJoš pre nego što se dete rodi, očekuje se mnogo stvari od roditelja. Da nabave sve potrebne stvari, da obezbede i očiste dom koji mora biti u savršenom redu kada dođe prinova, kao i da budu spremni na sve eventualne troškove koji se usput mogu pojaviti.

Pored pripreme svih fizičkih i materijalnih elemenata koji se mogu naći na listi, roditelji moraju da pripreme sebe za novu ulogu koju preuzimaju. Na početku će taj proces biti jako izazovan, ali će vremenom doći prirodno, dok će se navike ustaliti.

Značajno olakšanje za sve ove stresne procese, može biti upravo adekvatna priprema osnovnim stvarima, kako bi se otklonile sve druge potencijalne brige i teškoće. 

Krevetac

Prva stvar koju morate kupiti je, pretpostavili ste – krevetac. Beba mora imati udobno mesto i samo svoj lični kutak po dolasku iz porodilišta. Iako će prve dane provoditi u nečijem naručju, najčešće majčinom, jer se tu oseća najsigurnije, posle nekog vremena će drugu vrstu udobnosti naći na mekanom dušeku kreveca.

Njega je potrebno detaljno prebrisati dezinfekcionim sredstvom pre prve upotrebe, ali i na adekvatan način oprati posteljinu koja će se tu postaviti. Povedite računa i o tome da sva prašina oko samog kreveca bude očišćena, što možete vrlo lako proveriti ukoliko odaberete one sa točkićima, što je svakako preporuka. 

Pored kreveca, i kolica su zaista neophodna kako biste mogli lakše da je šetate kada dođe vreme za to. A nešto što je dosta laganije za prenošenje i može lepo poslužiti jeste gnezdo za bebe.

Gnezdo za bebe

Pored toga što ćete se definitivno istopiti od slatkoće kada ih prvi put ugledate u njemu, gnezdo za bebe ima i svoju praktičnu funkciju. Ono dakle ima ulogu malih prenosivih krevetića, koji su izuzetno lagani i udobni. 

Razmišljajte o gnezdu za bebe kao o području za spavanje koje možete prenositi svuda. 

S obzirom na mekani materijal od kog je napravljeno, gnezdo za bebe pruža najbolju moguću udobnost, dok oblik dušeka omogućava mesto u koje novorođenčad mogu uroniti sasvim bezbedno. Podignute strane dušeka drže dete na mestu, tako da ne može lako da se izmigolji i ispadne.

Prednosti gnezda za bebe su mnogobrojne – osim bezbrižne dremke, ona mogu biti korišćena i za jednostavno ležanje, ili pak određeno vreme provedeno na stomačiću. Takođe, mnogima gnezda za bebe mogu povremeno poslužiti i kao pokretno mesto za presvlačenje, upravo zbog toga što su lako prenosiva i udobna. 

Naravno, potrebno je naglasiti da boravak u gnezdu za bebe ne treba da zameni čvrstinu koju nudi običan krevetac, a koja je potrebna za njen pravilan razvitak. 

Pult za presvlačenje

Još jedna veoma neophodna stvar za koju nema pregovaranja oko toga da li je potrebna ili ne, jeste pult za presvlačenje. Njegova površina je napravljena od materijala koji se lako čisti, a svi znamo da će se konstantno prljati. 

Zaobljene ivice pulta za presvlačenje će držati dete u bezbednom položaju, dok roditelji izvade sva potrebna sredstva za promenu pelene. Uz to, pult bi trebalo da bude na visokoj površini, kako bi i roditeljima bilo lakše za proces presvlačenja, a najbolje je da uvek bude na vrhu komode u kojoj ćete držati sve potrepštine.

Bilo bi korisno obezbediti kantu za pelene koja će biti u blizini pulta, kako bi bilo jednostavnije odložiti taj otpad, ali vodite računa da je redovno praznite ili prebacujete u glavnu kantu u kući.

Sredstva za higijenu i kozmetiku

Dakle, komodu ispod pulta za presvlačenje je potrebno i napuniti potrebnim sredstvima za higijenu. Prva stavka su naravno pelene, kao i vlažne maramice koje su nežne za bebinu kožu, kao i kremica koja će pomoći što boljoj hidrataciji njihove kože.

Bebi puder je naravno još jedan klasik, a potrebni su i nežni šamponi i kupke, kao i dečija sredstva za pranje veša i sapun za uklanjanje fleka. 

Koristan bi bio i set za nokte, a procenićete kada mislite da biste mogli da im ih skratite. Neophodna je četka od prirodne dlake, kojom ćete redovno laganim pokretima začešljavati njihovu kosicu, kako iz medicinskih, tako i zbog estetskih razloga, a dodatan razlog je i što će im to prijati i umiriti ih. 

Fiziološki rastvor, gazice, povidon jod i kremice sa cinkomsamo su još neke od neophodnih stvari koje treba da se nađu u komodici. 

Garderoba

Verujemo da ste već dobili mnogobrojne ponude od bliskih ljudi koji žele da se otarase viška odeće za novorođenčad kojoj više ne mogu naći primenu. To može biti lep gest, ali na kraju dana može biti i bespotrebno gomilanje odeće koju verovatno dete neće stići ni da proba, jer će brzo porasti.

Savet je da imate osnovne stvari, poput benkica u više veličina, tetra pelena koje se koriste za široko povijanje, kao i švedske pelene, čarapice, pamučne pantalonice, bodiće, kao i portikle, dok sve ostale stvari možete kasnije dokupiti, kada budete sigurni koja veličina odeće će zapravo odgovarati.
Srodni tekstovi:


Celijakija u dojenčadi i djece - simptomi, dijagnoza, obrazovanje

Celijakija (glutenska enteropatija) kronična je upala tankog crijeva. Prema najnovijim istraživanjim...

Detaljnije

Tko pravi najbolju kavu na svijet?

Da li je najbolja kava u Italiji, da li je u Turskoj ili pak je to kava u Americi? Što kada bi vam r...

Detaljnije

Zašto žene vole nakit

Ljepotu ukrašavanja nakitom znali su u pretpovijesno doba. Već tada su ogrlice, narukvice, na...

Detaljnije

Tri komada ženske odjeće koja su u trendu

Svaka žena kroz godine života, lična iskustva, posao koji radi i lična interesovanja gradi svoj sops...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS