Poboljšajte fizičku aktivnost na bazenima


Dom građevina

Najveća prednost bazena jeste održavanje stalne kondicije tela plivanjem. Usled nedovoljne pokretljivosti tokom zime i ograničenog kretanja usled hladnoće, letnje vreme je pravi izazov za organizam. Redovnim vežbanjem i plivanjem u bazenima, poboljšava se cirkulacija i razgibanost svih mišića leđa i donjih ekstremiteta. Na osnovu konstrukcije, bazeni mogu biti zatvorenog ili otvorenog tipa. Ukoliko to uslovi dozvoljavaju, plivanje na zatvorenom nema ograničenja i produžava letnju sezonu. Na osnovu potreba i vremenskih prilika tokom leta, neophodan je pametan odabir tipa konstrukcije za bazene.


Bazeni i njihova namena


Bazeni se u osnovi dele prema nameni koja može biti privatna svojina ili javna sa zatvorenim i otvorenim sistemom upotrebe. Primena javnih bazena pojednostavljeno nazvana zatvorenim kupalištima, ima rekreativnu namenu. Primena je najviše zastupljena tokom hladnijeg perioda godine, gde se maksimalno održava rekreacija.

Bazeni u zatvorenom prostoru služe za plivanje i pripreme sportova na vodi. Poželjni su za održavanje kondicije tokom zime, vaterpolo turnire i usavršavanje stilova plivanja. Veći hotelski kompleksi u okviru velnes i spa objekta, poseduju bazene za rekreaciju turista. Ovakvi bazeni imaju visok stepen higijenskih zahteva i održavanje je uz posedovanje ugrađenih filtera velike adsorpcione moći. 

Bazeni u zatvorenim objektima turističke namene uglavnom čine jedinstveni odraz luksuza. Usled dostupnih materijala čija je cena ekonomski opravdana, bazeni su sastavni deo života. Uglavnom se kupuju gotove metalne konstrukcije sa površinom od poliestera sa folijama. Uz ovakve bazene prilagođavaju se raznovrsne dimenzije i maksimalne dubine vode. Obavezne su pumpe za prečišćavanje vode koje rade na struju. 

U upotrebi su tablete za dezinfekciju vode na bazi hlora ili sredstva za sprečavanje nastanka algi. Kako bi se izbeglo nakupljanje opalog lišća i prašine iz vazduha, neophodna je zaštitna cirada, koja će produžiti upotrebu vode u bazenu. Odabir bazena sa dubinom do jednog metra, predstavlja sigurnu sredinu za decu. Ovakvi plitki bazeni su odlična priprema za savladavanje osnovnih veština plivanja. Navedeni bazeni se jednim imenom nazivaju montažni, čija je konstrukcija isključivo na ravnoj podlozi. 


Dostupne vrste bazena


Pozicija bazena odnosno izloženost suncu je veoma bitna za stepen zagrejanosti vode. Nije neophodno da bazeni budu stalno izloženi suncu, osim ako topla voda izuzetno prija organizmu. Ukoliko se želi postići produžetak letnje sezone kupanja, bazeni se dodatno opremaju grejačima. 

Sve dostupne vrste bazena u osnovi moraju imati jednu svrhu, uživanje i kupanje. Na tržištu su dostupni bazeni sa čeličnom konstrukcijom odnosno zidom presvučenim PVC folijom. Ovakvi bazeni imaju ekonomičnost, visok kvalitet, lakoću održavanja i samim tim jednostavno održavanje. Održavanje ovakvih bazena se svodi na ugrađene filtere i stalni dotok čiste vode u sistem.

Bazeni sa već izrađenim konstrukcijama, obrađenim stranama i folijom, mogu se primeniti kroz više formi i oblika. Navedena stavka je njihova prednost, što olakšava uklapanje uz bilo koji željeni prostor. Pored navedene pozitivne strane, mana je svakako otežano čišćenje koje zahteva korišćenje nešto veće količine sredstava na bazi hlora. 

Ukoliko je izbor gradnja betonskih bazena, nema grešaka i poznatih nedostataka u samoj konstrukciji. Beton kao veoma izdržljiv materijal odlično podnosi celokupnu hidrotehničku opremu. Noćno kupanje u privatnim bazenima je omogućeno grejačima i osvetljenim stranama bazena. 
Srodni tekstovi:


Vrhunska stolarija i dodaci za prozore i vrata

Sigurno znate da postoji PVC i aluminijska stolarija, ali znate li zašto je to najmodernija s...

Detaljnije

Hemikalije: bezbedno skladištenje i odlaganje

Ako odlučite da primenite baštenske hemikalije, trebalo bi ih koristiti samo na visoko ciljan...

Detaljnije

Top gradovi za provod

 Beograd - grad koji nikada ne spava Beograd je bez sumnje jedan od najživljih gradova na ...

Detaljnije

Uljepšajte svoj osmijeh tretmanom izbjeljivanja zuba

Bjelina zuba, a time i ljepota osmijeha je posljedica boje zuba, ona u osnovi ima izravnu ovisnost o...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS