Promene na tržištu nekretnina: U kom pravcu će nastaviti da se razvija


Dom građevina


Tržište nekretnina je u prethodnih pet godina doživelo brojne promene koje ni najveći stručnjaci nisu mogli da predvide. Sa globalnom pandemijom je krenuo vrtoglavi rast cena koji je tek nedavno malo stagnirao. Cene nekretnina su trenutno nešto niže, ali su i dalje daleko od realnosti i onoga što većina građana može da priušti. Ipak, trend kupovine nije opao, nekretnine se i dalje prodaju istim tempom, čak u određenim periodima i nepojmljivo brzo. Ipak, treba sagledati širu sliku i videti u kom pravcu će tržište nekretnina nastaviti da se razvija u narednom periodu.


Inflacija kao bitan faktor

Ekonomska situacija je izuzetno bitan faktor kada je formiranje cena u pitanju. Već sa prvim nagađanjima o inflaciji, narod je počeo da razmišlja o pametnim ulaganjima ušteđevine i nekretnine su se pokazale kao jedan od najsigurnijih vidova za investiranje. Uz dešavanja u svetu i ratne situacije, porast cena nije zaobišao ni tržište nekretnina i ne postoji nada da će se rast cena iznuđen inflacijom u skorijem periodu smanjiti. Složenost ekonomske situacije utiče na zadržavanje visokih cena uz blagi porast u krajevima koji su popularni i koji se razvijaju.


Formiranje cena

Iako se čini da je prethodna godina bila period smanjenja cena, vrednost koju nekretnine imaju u prethodne tri godine je i dalje na snazi. Skok cena je bio u rasponu od 15 pa čak do 30 odsto, pogotovo kada su u pitanju veći gradovi u zemlji, a ukoliko vas interesuje Beograd, stanovi i prodaja nekretnina je polje koje se svakodnevno menja. Treba napomenuti da iako su se cene materijala vratile na stanje pre poskupljenja, cena kvadrata je u većini mesta ostala ista, dok se pad cena desio u manjim sredinama i krajevima koji nisu toliko popularni na tržištu. Na formiranje cena utiče i manji procenat gradnje jer se više ne gradi toliko kompleksa sa velikim brojem stanova, pa samim tim nema prostora za nisku cenu kvadrata.


Ulaganja stranaca u naše tržište

Jedna od stvari koju agencije za nekretnine ističu kao čest faktor u kupovini nekretnina jeste sve veći broj stranaca koji ulažu u nekretnine u Srbiji. Glavni razlog za to su relativno niske cene u odnosu na region ali i zemlje iz kojih potencijalni kupci dolaze te je Srbija odlično područje za sve koji žele da investiraju u nekretnine. Razvitak gradnje u državi ali i rad na poboljšanju infrastrukture, jačanje industrije i olakšice kojima se strancima omogućava da na brz i jednostavan način postanu vlasnici nekretnine, samo su neke od prednosti za stvaranje prilike za ulazak stranaca na domaće tržište nekretnina.Vrednost određenih lokacija

Ukoliko razmislite o najpopularnijim destinacijama u državi, nekoliko lokacija se izdvaja kao dobra prilika za ulaganje. Pored glavnog grada, nekretnine u Novom Sadu kao i na planinama su uvek atraktivne i mogu da budu odličan vid investicije. Potrebno je obratiti pažnju na promene u cenama u ovim krajevima i odmah je jasno uočljiv trend rasta cene kvadrata, bez ikakvog pada, čak i onog najmanjeg, upravo zbog popularnosti koju imaju krajevi koji se više razvijaju, kako turistički tako i ekonomski. Parametri kada je u pitanju lokacija su primarni jer nekretnina na dobroj lokaciji, u bilo kakvom stanju, može da vredi čak i nekoliko puta više od nekretnine u regiji koja se ne razvija dovoljno.


Ukoliko planirate kupovinu nekretnine, sada je pravo vreme da iskoristite trenutnu situaciju na tržištu jer se sve može vrlo brzo promeniti. Potražnja za nekretninama se neće smanjiti jer ljudi ili traže novi dom ili priliku da ulože novac kako ne bi izgubili ušteđevinu sa porastom inflacije. Ekonomska situacija i kod nas i u svetu pokazuje da će tržište nekretnina nastaviti i dalje da se menja i da će nas i u budućnosti očekivati brz tempo promena.
Srodni tekstovi:


Imate li obješene kapke? Imamo sjajne vijesti za vas!

Što se tiče njege kože, područje oko očiju zahtijeva posebnu pažnju. Naime, poznato je da je ...

Detaljnije

Prednosti tuš kade u odnosu na tradicionalne modele

Renoviranje kupaonice nije samo estetsko unapređenje vašeg doma, već pruža priliku za pobolj&...

Detaljnije

Renoviranje treba prepustiti stručnim licima: Šta nikako ne treba sami da preuređujete?

Projekti renoviranja kuće mogu biti uzbudljivi i isplativi, a takođe vam omogućavaju da transformi&s...

Detaljnije

Celijakija u dojenčadi i djece - simptomi, dijagnoza, obrazovanje

Celijakija (glutenska enteropatija) kronična je upala tankog crijeva. Prema najnovijim istraživanjim...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS