Dobra školska torba za dobar razvoj djeteta


Zdravlje i nega

torbe za skolu

Kako djeca odrastaju, trebaju se pobrinuti za sve, pa tako i za odabir školske torbe. Torba ne bi trebala biti idealna samo za nošenje knjiga, pribora, grickalica i vode, već treba odabrati pravu torbu za školu, jer nepraktične torbe utječu na zdravlje i tjelesni razvoj djeteta.

Školska torba nije samo modni detalj

Prilikom odabira školske torbe najčešće vodimo računa o veličini, dizajnu, boji, no puno je važnije od toga odabrati školsku torbu koja će zaštititi djetetovo zdravlje. Djeca su vrlo često opterećena teškim i dobi neprimjerenim vrećicama, bolovi u križima, svim mišićima. Kako biste na vrijeme spriječili nepravilno držanje, kao trajnu posljedicu neodgovarajućih torbi, odaberite torbu koja odgovara građi djeteta. Stručnjaci kažu da bi torba trebala težiti 10 do 15% djetetove težine, inače se povećava rizik od naginjanja tijela naprijed, otežanog hodanja i održavanja ravnoteže, ali i bolova u leđima i umora. Za djecu čije je tijelo još u razvoju nikako se ne preporučuje torba koja se nosi na jednom ramenu.

Anatomska školska torba

Najbolji izbor za školsku torbu je lakša torba sa širokim naramenicama za oba ramena. Za početnike je poželjno odabrati torbu s anatomskim leđima. Priče o anatomskim torbama nisu hir, već stvarna potreba u koju ima smisla uložiti novac i odvojiti vrijeme za dobar izbor. Kada su u pitanju anatomski ruksaci, njihova prva prednost su široke i postavljene naramenice koje osiguravaju ravnomjernu raspodjelu tereta, ali i udobnost pri nošenju. Mogu se podešavati, skratiti i produžiti. Prilikom odabira ruksaka obavezno povedite dijete, potrebno je pokušati provjeriti da li širina i dužina ruksaka odgovara vašem djetetu. Ruksak bi trebao pokrivati leđa od ramena do lumbalnog dijela kralježnice. Anatomski rančevi imaju i spužve u dijelu koji se naslanja na leđa, s kojima se postavlja stražnji dio ruksaka zahvaljujući kojima je osigurano strujanje zraka, a rančevi su udobniji. Ruksak mora biti toliko dubok da sve knjige i bilježnice stoje uspravno, a važno je i postavljeno i čvrsto dno da knjige i bilježnice stoje uspravno i da se teret bolje raspoređuje. Kako bi se teret još bolje rasporedio, važno je dijete od početka naučiti koristiti naramenicu i struk. Djeca rijetko vežu ove pojaseve, ali se njihovim vezanjem teret prenosi s ramena i natrag na bokove. Naramenice treba zategnuti tako da leže na leđima kako se dijete inače ne bi naginjalo naprijed pod teretom ili u slučaju kiše riskirajte da ga ruksak povuče natrag, posklizne i padne. Prije kupnje školske torbe najbolje je zapitati se koje sve vrste rančeva postoje i kojih proizvođača, kako biste odabrali najbolji.

Školska torba na točkić

Prilikom odabira školskih torbi treba obratiti pozornost na to da postoje različiti modeli, izrađeni od kvalitetnog materijala, koji su prilagođeni dobi djeteta. Jedan od najnovijih modela su rančevi na kotačima, koji djetetu omogućuju neopterećeno odlazak u školu, a o njima svakako treba razmišljati.


Srodni tekstovi:


Ovo su razlozi zašto su Target rančevi za školu popularni među mlađim i starijim učenicima

Učenici osnovnih škola, posebno djevojčice, žele novi školski ruksak od trećeg razreda...

Detaljnije

Poboljšajte fizičku aktivnost na bazenima

Najveća prednost bazena jeste održavanje stalne kondicije tela plivanjem. Usled nedovoljne pokretlji...

Detaljnije

Tko pravi najbolju kavu na svijet?

Da li je najbolja kava u Italiji, da li je u Turskoj ili pak je to kava u Americi? Što kada bi vam r...

Detaljnije

Majčina dušica – lekovitost koja iskorenjuje brojne zdravstvene probleme

Lekovite trave poznate su od davnih vremena kao strukture materija koje stvaraju neverovatne efekte ...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS