Kako kava potiče kvalitetan trening?


Zdravlje i nega

Kava je čudesan napitak koji svi obožavamo. U malim količinama može potaknuti mršavljenje, topljenje masnih naslaga, ali i učinkovitiji trening za bolje psihofizičke rezultate.

Kako bi kofein bio ugodan, važno je unijeti optimalnu količinu, stoga treba odabrati najbolji aparat za kavu koji će olakšati doziranje i pružiti maksimalnu korist. Dovoljno je popiti espresso sat vremena prije treninga i rezultati će biti vidljivi.

Kava povećava fizičku izdržljivost

Dokazano je da kofein iz kave povećava budnost i izdržljivost tijekom treninga. Jasno je da trening može trajati dulje uz veći broj izvedenih vježbi.

Ubrzava se protok krvi, povećava se broj otkucaja srca i tlak, što dovodi do intenzivnijeg kardio vježbanja i jačanja mišića za čak 20 posto, za razliku od onih koji ne piju espresso, a ukupni učinak treninga je povećan za 11%.

Iz svih razloga, kofein je sastavni dio mnogih energetskih napitaka, ali šalica espressa ima puno bolji okus i podiže koncentraciju na način na koji druga pića ne mogu. Zato trebate kupiti onaj koji je za vas najbolji aparat za kavu i svaki trening započeti s jednom šalicom.

Naravno, važno je i doba dana jer se kofein zadržava u tijelu i do 6 sati, pa ako se radi o večernjem treningu, trebate popiti šalicu espressa s manjom dozom kofeina, inače riskirate zdrav san.


Kofein podiže raspoloženje

Svi imamo dane kada se splasne želja za vježbanjem, kada mrzimo raditi čak i osnovne treninge. A onda je šalica espressa najbolji način za razbuđivanje i prirodni energetski stimulans koji će u nama pojačati želju za većom aktivnošću, pa će želja za treningom doći brže.

Zato espresso obično pijemo ujutro nakon buđenja, pa ga je pametno koristiti i kada nemamo volje za treniranjem. Budući da je kontinuitet važan, učinci vježbanja bit će bolji kada vježbate po planu, a uz kavu nećete prestati trenirati.


Olakšava oporavak nakon treninga

Kvalitetan trening donosi upalu mišića, bol i nelagodu. Kofein skraćuje oporavak i snižava prag boli. Osim toga, kofein iz espressa prepun je antioksidansa koji uništavaju probleme na staničnoj razini – slobodnih radikala. Dokazano je da kava pomaže tijelu da se oporavi i daje bolji rezultat treninga.


Koji su najbolji aparati za kavu?

Izbor će ovisiti isključivo o subjektivnom stavu korisnika, pa razmislite što će vam najbolje odgovarati.

Za vas će najbolji aparati za kavu biti oni koji odgovaraju dimenzijama, vrsti kave koje pripremate i cijenite. Ovo su tri najvažnija faktora na koja treba obratiti pažnju. Dobra opcija je kupiti aparat za kavu koji koristi kavu u kapsulama, jer na taj način dobivate kavu različite jačine i okusa, te da je svaka šalica ugodna i da ima pravu količinu kofeina koja se unese prije treninga.

Čaj, energetska pića, gazirana pića, hrana… također nose određenu dozu kofeina, ali samo aparat za kavu svaku šalicu espressa čini točno doziranom i savršenom za ispijanje svaki put.

Kada prije svakog treninga popijete šalicu kave, učinci su višestruki – više energije za trening, više energije za početak treninga, brži oporavak nakon treninga, brži rast mišićne mase i topljenje masnog tkiva, pa su rezultati treninga puno učinkovitiji nego kada kofein ne ulazi.


Srodni tekstovi:


Koliko je vitamin D3 važan za ljudski imunološki sustav

U posljednje vrijeme, a od pojave pandemije korona virusa, jedna od glavnih tema je uzimanje supleme...

Detaljnije

Kako auto škola provodi teoretski dio treninga za B kategoriju?

Na putu do vozačke dozvole očekuje vas teoretska i praktična obuka, puno sati teorije, puno sati vož...

Detaljnije

Kako pomoći bebi kod grčeva?

Susretanje sa grčevima kod novorođenčeta nikako nije prijatno, a posebno nije kada ste roditelj po p...

Detaljnije

Sve što trebate znati o telehenderu

Jeste li ikad čuli za telehander? To je građevinski stroj koji lako može doći do nepristupačnih mjes...

Detaljnije
Copyright © 2021 Igraliste. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS